Geschiedenis

We gaan nu stilaan richting 200 jaar Harmonie, dat in 2038 zal gevierd worden.
In september 2024 vierden we onze 50-jarige verbroedering met Musikverein Ober-Mockstadt, een fantastische beleving voor alle muzikanten.
In 2013 vierden we met veel allure ons 175-jarig bestaan met allerlei optredens in Hof Ten Hemelrijk en op de markt van Opwijk. https://editiepajot.com/regios/17/articles/29817.
Sindsdien hebben we ook een nieuw uniform om herkenbaarder op straat te komen.
Dit uniform werd later nog aangevuld met een dikke winterjas.
Vanaf 2011 laten we de gastvedetten tijdens Harmonie Night voor wat ze zijn en brengen we een eigen themaconcert zoals Moulin Rouge, Casino, Royaal, Disco, …
We treden nog steeds met gastartiesten op, maar dan in het kader van de Opwijkse zomerkermis waar we al optraden met o.a. Günter Neefs, Udo en Barbara Dex.
In 2003 vierde de harmonie haar 165-jarig bestaan met het “Promessing Night” -concert. De harmonie en de jeugdharmonie concerteerden samen met de Opwijkse koren. Sabine Tiels was toen de gastvedette.
Naar aanleiding van het 160-jarig bestaan in 1998 werd, samen met het Gemengd koor “Cantabile”, een kerstconcert gegeven in de St. Pauluskerk van Opwijk en deze samenwerking werd in 2001 herhaald onder de naam “Harcanta”.
In 1988 vierden we ons 150-jarig bestaan met een gevarieerd driedaags muzikaal programma met optredens van showkorpsen, koren en harmonies. Clouseau, dat toen aan het begin van zijn carrière stond, vormde toen één van de hoogtepunten.
En toen de toneelgroep Sterrenregen uit Droeshout “Waar de ster bleef stille staan” opvoerde, heeft de harmonie haar medewerking verleend door de live uitvoering van de muzikale intermezzo’s.
In 1980 werd gestart met een jeugdafdeling. De jeugdharmonie heeft zijn eigen repetities en repertorium en verzekert de doorstroming naar de ‘grote harmonie’.
De jeugdharmonie telde van in het begin ook vrouwelijke muzikanten wat de emancipatiepoort naar de Harmonie opende. In 1981 doen de eerste vrouwelijke muzikanten dan ook hun intrede in de Harmonie.
In 1980 werd de “bejaarde” vaandel op rust gesteld en vervangen door een nieuwe standaard met een medaillon in gouddraad (ontwerp Paul Vermeiren) dat de 4 parochietorens van de gemeente voorstelt om de verbondenheid met de hele gemeente te symboliseren.
In 1974 verbroederde onze harmonie met het Musikverein Ober Mockstadt (Ranstadt, Duitsland). Dit werd het begin van een tweejaarlijks bezoek en tegenbezoek. Telkens zouden het drukke, enthousiaste weekends worden met ontvangst door de gemeentelijke overheden, verblijf in gastgezinnen, uitstappen en gemeenschappelijke muziekuitvoeringen en ontspanningsavonden.
Deze verbroedering is tot op heden nog steeds bestaande en resulteerde in 2017 zelfs in een officiële verbroedering tussen de gemeenten Opwijk & Ranstadt (waartoe Ober-Mockstadt behoort). In 2017 werd ter gelegenheid hiervan een mooi bord bevestigd aan ons gemeentehuis en in 2019 werd deze gemeentelijke verbroedering dan ook nog eens in Randstadt gevierd.
In 1874 werd in de schoot van de harmonie een muziekschool opgericht voor het aanleren van theoretische en praktische notenleer, instrumentale muziek en zang.
Onze harmonie werd gesticht op 24 februari 1838 met als eerste voorzitter Pieter Jozef De Smedt. Ze werd “La Persévérence” gedoopt in het administratieve Frans van toen. Op de vlag van 1851 stond echter wel al “De Volherding”. Ook in het oudste regelement , uit 1861, staat als eerste artikel: ‘Muzikael genootschap der Volherding’
Aan onze vaandel hangt een medaille uit 1926 die ervan getuigt dat Opwijk van dan af de eretitel “Koninklijke harmonie” mocht dragen.
Het bestuur bestond toen nog uit de hoge bestuurscommissie (of ’t groot bestuur) en de kleine commissie (of ’t klein bestuur) van de muzikanten. Tegenwoordig is dit geëvolueerd tot een bestuur gevormd door voorzitter, ondervoorzitter en bestuursleden, waarin nog steeds een afvaardiging van de muzikanten en de jeugdharmonie vertegenwoordigd is.
Voorzitters (1939 – nu):
- Pieter Jozef De Smedt
- Jan De Smedt
- Benoit De Smedt
- Jozef De Smedt
- Hubert De Smedt
- Raoul Beerens
- Pol Van Molhem
- Leo De Smedt
- Paul Geeurickx
- Dieter Vanelverdinghe
- Kris De Block
Het doel van de harmonie was en is in de gemeente de muziekbeoefening te bevorderen en het gemeenteleven op te luisteren. Onze harmonie werd een stukje van en voor de gehele gemeente. Eensgezind rekent zij het tot haar aangename taak de grote plechtigheden, evenementen en huldigingen klank bij te zetten tot genoegen van heel de bevolking.
Eenmaal per week wordt er gerepeteerd onder leiding van de dirigent. Bij afwezigheid dienden de muzikanten in het begin een boete te betalen. Maar al in 1875 bleek dit systeem onhoudbaar en werden er uitzonderingen gemaakt.
Dirigenten (1939 – nu):
- Benoit Vereertbrugghen
- Parmentier
- Louis Moens
- Louis Vande Maele
- René Lenssens
- Armand Segers
- Oscar Mertens
- Eric Tourné
- Arthur Cnapelinckx
- Jan Couck

Het aantal muzikanten kende wel wat schommelingen doorheen de geschiedenis. Het minimum is een 20-tal, de hoogste aantallen blijken uit het recente verleden te komen (± 60), tegenwoordig kunnen we rekenen op een 35-tal muzikanten.